Genus Ficus dan Pokok Tin (Ficus carica)

Buah tin (Ficus carica)

Pokok tin di percayai berasal dari barat daya Asia dan kawasan Mediterranean dan kemudian dibawa masuk kenegara lain seperti Asia dan Eropah. Pada masa ini ianya terdapat diseluruh dunia dan didapati tumbuh subur dalam keadaan cuaca yang berlainan seperti temperate, tropical dan subtropical.

Nama-nama pokok tin

Nama pokok tin adalah berasal dari Bahasa Arab. Nama-nama lain pokok tin adalah seperti berikut:

- Tin (Malaysia, Arab)
- Fig (English)
- Higo (Spanish)
- Figue (French)
- Feige (German)
- Fico (Italian)
- Fíkovník (Czech)
- Figueira (Portugese)
- Figuera (Catalan)
- Smokva (Croatia)- incir (Turkey)
- sýko (Greek)
- Ichijiku (Jepun)
- Wúhuāguǒ (China)
- Madeụ̄̀x (Thailand)

Klasifikasi ilmiah pokok tin

Kingdom : Plantae
Order : Rosales
Famili : Moraceae
Tribe : Ficeae
Genus : Ficus
Sub-genus : Ficus
Spesis : F. carica

Genus Ficus

Genus Ficus mempuyai lebih 850 spesies tanaman yang terdiri daripada tanaman pokok berkayu, pokok renek, pokok menjalar dan juga epiphytes. Kumpulan pokok ara ialah antara Genus Ficus yang banyak terdapat di Malaysia. Antara spesies yang popular ialah ara sungai (Ficus sp), ara telinga gajah, are mekah (F. auriculata) dan ara lempung (Ficus sp) dan ara angkasawan (Ficus sp).

Buah ara Mekah / Ara telinga gajah


Ara lempong

Satu lagi Genus Ficus yang sangat popular di Malaysia dan mempunyai sifat pertumbuhan yang sama dengan pokok ara atau pokok tin ialah F. deltoidea (mas cotek). Pokok renek ini ialah tumbuhan ubatan yang popular dimana air rebusan daunnya banyak digunakan oleh wanita dimana teh daunya diamalka sebagai minum untuk awet muda

Mas cotek (F. deltoidea) - 
Tumbuhan ubatan yang popular


Bagi masyarakat kumpung, Ara lempung dan ara sungai banyak digunakan dalam masakan gulai kawah daging. Buah muda juga dimakan sebagai. Kedua-dua jenis ara ini juga banyak digunakan sebagai umpan memancing.
Pokok ara Mekah dan Ara angkasawan pula dibawa masuk dari luar negara dan ditanam sebagai tanaman landskap kerana daunnya yang besar tumbuh rendang.

Ara sungai dimakan sebagai ulam
Comments