Formula Ganda "Pokok Pelik" (Harian Metro 3 Mac 2015)


Oleh Mohd Sabran Md Sani
sab@hmetro.com.my

Rasa buahnya yang manis dan berkhasiat menyebabkan pokok tin menjadi buruan ramai. Kisah buah tin yang tercatat dalam al-Quran menarik minat pencinta pokok menanamnya di rumah. Ada yang menjadikan tumbuhan ini sebagai penghias landskap kediaman dan tidak kurang menjadikannya sebagai hobi.

Hobi ini mendatangkan pulangan lumayan apatah lagi harganya mengikut spesies terbaik mencecah ratusan ringgit sepokok.  Bagi pemilik hobi menanam pokok tin yang juga jurutera sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC), Dol Malek Md Sap, 50, ada formula menggandakan pokok ini.

Dua teknik boleh dilakukan bagi menggandakan bilangan pokok tin.  Dua kaedah untuk membiakkan pokok iaitu menerusi kaedah tut dan keratan batang bersaiz sejengkal.  Paling mudah untuk menggandakan pokok ini atau nama saintifiknya Ficus carica adalah menerusi keratan batang.

Teknik yang digunakan juga boleh dilakukan peminat hobi ‘pokok pelik’ itu dengan mengikuti beberapa langkah mudah.  Bahan asas diperlukan untuk teknik keratan batang seperti gunting, penggalak akar, cawan minuman, medium tanah, kotak polisterin bersaiz sederhana dan plastik hitam.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 3 Mac 2015 @ 10:21 AM

Sumber:

Harian Metro On Line


Comments