Satu Biji RM11 - Harian Metro (21 Februari 2015)


Oleh Hayati Ibrahim (ya_t@hmetro.com.my)

Putrajaya: Harganya yang mencecah RM8 hingga RM11 sebiji menjadi pendorong kepada seorang ahli muzik untuk menanam pokok tin di sekitar kawasan rumah sejak tiga tahun lalu dan berhasrat mengkomersialkannya satu hari kelak.

Selain memberi pulangan, berkebun juga menjadi terapi buat Ahmad Noor Haqimi Che Muning, 28, kerana ia boleh menghilangkan tekanan terutama apabila melihat pokok yang ditanam mula mengeluarkan hasil.

Malah, pemuda yang berasal dari Kuala Terengganu ini juga tidak pernah berputus asa walaupun ada ketikanya pokok yang sedang berbuah mati secara tiba-tiba akibat diserang penyakit atau serangga.

“Muzik adalah kerjaya saya, tetapi berkebun hobi saya...kedua-dua bidang ini amat dekat dengan saya. Pokok tin menjadi pilihan kerana kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral, selain rasanya yang manis dan sedap.

“Idea menanam pokok tin timbul tiga tahun lalu apabila saya membeli satu benih pokok tin di Sabah yang ditanam sehingga mengeluarkan buah, bila pohon mula berbuah, timbul keinginan untuk mengetahui spesiesnya,” katanya.

Lebih menarik, Ahmad Noor Haqimi berkata, buah tin dikatakan mempunyai jumlah kalsium yang tinggi dan baik untuk pesakit buasir manakala jusnya baik untuk pesakit buah pinggang, sementara daunnya boleh dibuat teh.

“Pokok ini mudah ditanam di Malaysia, tetapi peringkat awal agak sukar kerana benih yang diterima dalam bentuk cantasan pokok, jadi proses untuk mengeluarkan akar adalah rumit tetapi penjagaannya amat mudah.

“Ia boleh ditanam dalam pasu besar atau terus ke dalam tanah, tetapi kita perlu memastikan akarnya cukup matang dan stabil, biasanya pokok yang berumur enam bulan ke atas sudah boleh dipindahkan ke tanah,” katanya.

Katanya, setakat ini dia memiliki spesies pokok tin iaitu Purple Jordan, Green Jordan, Flanders, Mikhael, Sals el, Brunswick, Taiwan Golden, Taiwan Golden Jumbo, Brown Sicillian, Black Jack, Black Genoa, White Sicillian, Sultane, Negronne, Xinjiang, Isu Gold, White Genoa, Maria, Col de Dama Negra dan Shar Amber.

Menurutnya, semua ditanam di halaman sendiri dan berhasrat mengkomersialkannya terutama baka Xinjiang yang mempunyai buah lebih besar.

“Ketika ini, saya dalam proses mengumpul baka dari Thailand, Amerika Syarikat dan Sepanyol,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 21 Februari 2015 @ 5:18 AM

Rujukan Asal

Comments