Cara membuat EM (Effective Microorganism) - Lactobacillus Serum/Lacto Serum

EM (Effective Microorganism) atau Lactobacillus Serum atau Lacto Serum boleh digunakan untuk berbagai tujuan, antaranya sebagai baja.  Mikrob lactobacillus ini bertindakbalas dengan mikrob dalam tanah, menjadikan tanah lebih subur, menghilangkan bau najis haiwan, membersihkan saluran longkang dan sungai.  Ianya boleh dicampurkan dalam makanan haiwan, dan juga sebagai pembersih udara. Bagi pokok tin, ia boleh digunakan untuk untuk rawatan media tanaman atau semaian.

Disini saya ingin kongsikan apa yang diamalkan oleh Pn. Salina Shamsudin untuk menghasilkan EM berkenaan.  Terima kasih saya ucapkan kepada Pn.  Salina Shamsudin kerana sudi berkongi info yang penting ini dengan anda semua.

Ini dia cerita Pn. Salina Shamsuddin...

Cara pembuatan

1. Basuh beras (dengan AIR TANPA KLORIN), ambil airnya. Simpan dalam bekas, tutup dengan kain, ikat supaya tak ada binatang masuk.

2. Peram air beras ini 3 ke 5 hari. Peraman siap bila air berbau masam dan menghasilkan 3 lapisan. Lapisan atas sekali ialah karbohidrat + kulat. Lapisan tengah (yg ni kita nak ambil) penuh dgn bakteria dan asid laktik. Lapisan bawah ialah kanji, hasil peraman.

3. Gunakan bekas baru yg lebih besar, masukkan air beras masam + dgn susu. (nisbahnya ialah 1 bhg air beras masam + 10 bhg susu. Susu apa pun tak pe. Paling baik ialah susu fresh. Kalau tak dapat susu fresh, gunalah susu cair/susu tepung dan sebagainya. Jangan menangis kalau tak dapat susu fresh tau.

4. Tutup bekas dgn kain, ikat elok2 supaya haiwan tak masuk. Kalau masuk, nanti ada ulat, eeeee... geli.. Peram seminggu.

5. Lepas seminggu, akan terbentuk 2 lapisan. Lapisan atas ialah susu kental, penuh dgn karbohidrat, protin dan lemak. Sape nak try rasa, boleh, sbb sy dah pernah rasa. Tak sedap mana pun. Bagi aje kat haiwan, pokok atau kompos. Lapisan bawah terdiri dari cairan warna kuning cair, kaya dgn bakteria. Cairan ini ialah lactobacillus serum, yg ni yg kita nak. Tapis untuk asingkan susu kental dgn lacto serum.

6. Untuk simpan, campurkan lacto serum (lacto serum ialah EM) ini dgn molasses. (molasses ialah gula merah yg dimasak dgn air, hingga cair). Nisbahnya ialah 1 bhg lacto serum + 1 bhg molasses. (kalau malas nak buat molasses, campur saja gula perang, nisbahnya 1 : 1 juga. Contohnya 1L lacto serum + 1kg gula perang). Saya simpan lacto serum (EM) dalam peti sejuk.Kalau taknak simpan dalam peti sejuk pun tak pe, takde masalah pun.
Lacto serum (EM) yg kita dapat ini PERLU DICAIRKAN sebelum digunakan.

a). Basuh beras dengan air tanpa klorin.
Simpan 3 ke 5 hari, tutup botol
dengan kain nipis.


b). Lepas 4 hari, terbentuk 3 lapisan. 
Kita ambil lapisan tengah sajac). Air beras masam yang ditapis, 
campur dengan susu cair. Nisbah 1 : 10 
(1 bahagian air beras + 10 bahagian susu)


d). Air beras + susu, tutup bekas dgn kain, 
perlukan udara untuk proses peraman. 
Peram seminggu.


e). Lepas seminggu, terbentuk susu 
kental dan lacto serum.f). Inilah rupa susu kental


g). Tapis utk asingkan susu 
kental dengan lacto serum


h).  EM/Lactobacillus Serum
/Lacto Serum


i). Nak simpan, campur lacto serum 
dengan molasses atau gula perang. 
Nisbah 1 : 1.

Catatan penting

1. Air untuk basuhan beras MESTI bebas klorin. Air hujan, air paip yg disimpan lebih dari 24 jam, air sungai, air tasik, air telaga boleh guna. Air laut tidak boleh. Ada sesetengah pendapat mengatakan air RO juga tidak boleh.

2. Bekas yang nak diguna juga perlu bebas klorin. Ertinya, bekas yang hendak diguna perlu dibasuh dengan air bebas klorin juga. Sebabnya ? Klorin mematikan bakteria, sedangkan kita hendak ternak bakteria.

3. Labelkan tarikh buat pada bekas, supaya tidak lupa.


Cara penggunaan.

1. Untuk pembajaan : Cairkan 2 sudu besar EM kedalam 1L air. Boleh sembur terus pada tanaman dan tanah, atau campur dengan baja2 lain (MOL, OHN, IMO dan sebagainya)

2. Untuk menghilangkan bau najis haiwan. Cairkan 2 sudubesar (sb) EM dgn 1L air. Campurkan dengan makanan/minuman haiwan, dan juga sembur pada najis haiwan.

Dengan nisbah 2 sudu besar EM/1L air (ini panduan saja. Saya pakai cara mewah, selalunya lebih dari 2 sudu besar EM/1L. Kalau cepat habis sy boleh buat lagi EM. Saya suka !!!).  Kita boleh pakai EM utk berbagai jenis kegunaan. Antaranya, sembur atau siram pada kompos, masukkan kedalam akuarium, membuat bokashi bran, membuat IMO5, membersihkan sungai/parit yg tercemar, malah baik juga untuk sistem percernaan manusia dan haiwan.

Secara peribadi, saya menggunakan EM dalam hampir setiap pembuatan MOL, OHN dan baja-baja saya.

.... selamat mencuba....

Bacaan Tambahan

Cara Membuat OHN (Oriental Herbs Nutrient)

Rujukan:

https://www.facebook.com/media/set/?set=pcb.608595499270646&type=1

15 Comments

 1. Assalam,

  Tksh d atas perkongsian ilmu yg sangat2 bermanfaat

  BalasPadam
 2. Cara membuat perangsang telur untuk ayam secaara herbal

  BalasPadam
 3. Mcmna nak tau EM yg d buat ni effektif mksudnya ianya aktif. Dan brp lama dpt kita simpan EM ni

  BalasPadam
  Balasan
  1. salam tuan bau dia masam macam tuak. kalau simpan dalam peti ais tahan 2 tahun.

   Padam
 4. Terima tersangat2 info tuan

  BalasPadam
 5. Sy nak tanya air bancuhan beras dan air susu. 1:10 maksudnya 10ML ( beras ) : 1L ( Susu ) ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. 1ml air beras :10ml susu
   10ml air beras :100ml susu
   100ml air beras :1000ml(1liter) susu

   Padam
 6. Assalamualaikum tuan..selepas 4 hari saya peram susu segar & air beras..susu tu turun ke bawah..air yg kekuningan tu di atas pulak..adakah normal?

  BalasPadam
 7. Tuan nak tanya EM saya sudah campur gula perang masih mau peram lagi kah, klu peram mau berapa lama?

  BalasPadam
 8. MOL dan OHM itu apa? Blh tak cik ajarkan cara membuat Bokashi

  BalasPadam
 9. Salam buat Tuan Tanah, boleh ke kita shortcut guna Yakult atau Vitagen? Sebab memang day ada Lactobacillus dalam minuman tersebut? Terima kasih.

  BalasPadam
 10. Oh ya, kalau boleh berapa sukatannya?

  BalasPadam